poniedziałek, 25 maja 2015

...truskawkowy mus z avocado


   Przyszła wiosna, a z nią bogactwo owoców sezonowych. Tak, tak mam na myśli truskawki, które pojawiają się coraz częściej na straganach. Oczywiście nie była bym sobą gdybym nie kupiła pierwszych truskawek na spróbowanie. Kupiłam też białe szparagi, które postanowiłam wykorzystać w połączeniu
z truskawkami. Szparagi, smaczne i zdrowe, ponieważ
w swoim składzie chemicznym mają sporo witamin
z grupy B poza tym witaminę A, C, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo. Oprócz tego w szparagach można znaleźć sporo flawonoidów czy karotenoidów wskazujących właściwości przeciwzapalne. W młodych pędach znajdziemy również cenny aminokwas asparaginę, która ( w wielkim uproszczeniu) jest polecana osobom przetrenowanym,. wyczerpanym , zmęczonym psychicznie i fizycznie. Ponieważ ułatwia uczenie,  zapamiętywanie i przyczynia się do poprawy koncentracji. 
O truskawkach już pisałam  TUTAJ

Zanim jednak ruszyłam do kuchni,  zasiadłam wygodnie przed moim laptopem w poszukiwaniu cudownych przepisów. 
I wiecie co? Nic mi nie przypadło do gustu, wszystko było albo za "ciężkie",albo za długo trzeba było przyrządzać albo za dużo składników musiałabym zmieniać...
Zatem doszłam do wniosku, że zrobię coś sama i tak powstał mus z avocado i truskawek :)
Palce lizać, sprawdźcie sami !!!

Potrzebujemy:
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1/2 kg truskawek
  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 20 g ugotowanych i pokrojonych ( na zimno)
Przygotowanie: 
  • obrane i pokrojone avocado 
  • dodaj do umytych truskawek - wszystko razem zblenduj 
  • ugotuj kaszę jaglaną i ostudź
  • ugotuj szparagi, ostudź i pokrój
Możesz podać na talerzu jak ja lub wsypać do szklanki na przemian przekładając mus z kaszą jaglaną, a na wierzchu posypać szparagami. Zdrowy posiłek szybko - proszę bardzo
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz