wtorek, 2 czerwca 2015

... chleb orkiszowy z lawendą

Po dwóch nieudanych próbach zrobienia chleba z mąki razowej żytniej, doszłam do wniosku, że zanim osiągnę umiejętności pieczenia na zakwasie, zrobię chleb na drożdżach z dużo lżejszej mąki. I tak oto powstał chleb orkiszowy z lawendą. 
Smakuje nieprzeciętnie. I choć nie jadam chleba, to dzisiaj pochłonęłam dwie kromki 
z ogromnym smakiem na drugie śniadanie. 
Chleb ma rzeczywiście delikatny zapach lawendy, który nadaje mu wyjątkowo delikatny smak. Jest tak smaczny, że nie mogę przestać myśleć o nim ;)
A robi się go naprawdę szybko, bo maksymalnie wszystko zajmuje 1 godzinę.

Co zatem należy przygotować:
  • drożdże (około 20g)
  • mąka orkiszowa (około 400 g)
  • sól himalajska (1/2 łyżeczki do herbaty)
  • ciepła woda około (300-400 ml + 1 łyżeczka cukru)
  • siemię lniane  (2 duże łyżki stołowe)
  • lawenda suszona  (1 duża stołowa łyżka)
      Przygotowanie:
  • Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól oraz siemię lniane
    z lawendą. Wszystko wymieszaj
  • W  szklance z ciepłą wodą rozpuść drożdże oraz łyżeczkę cukru
  • wlej zaczyn do mąki i wymieszaj. 
  • Odstaw ciasto na około 10 minut do wyrośnięcia, a następnie przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto powinno jeszcze urosnąć co najmniej 1 cm
                                    Pieczenie:
  • Nagrzej piekarnik do 220 stopni ( program grzanie góra-dół)
  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w 220 stopniach przez około 15 minut
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez następne 20-30 minut.
  • Na ostatnie 10 minut możesz chleb wyjąć z blachy i włożyć go do piekarnika, kładąc na samych kratkach. Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca.
 

Nie sądziłam, że chleb z lawendą może tak dobrze smakować. Polecam każdemu. 
Smacznego ! 

A w domu dojrzewa zakwas z mąki razowej :) Nie poddam się i będę próbowała tak długo, aż upiekę smaczny chleb razowy na zakwasie -trzymajcie kciuki :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz