Wiecie czego mi brakowało podczas urlopu? Mojej kuchni.
Tak, właśnie tego aby móc na spokjnie zrobić sobie to, na co w danej chwili miałam ochotę.
Dlatego stwierdziłam, że należy nadrobić te dwutygodniowe zaległości. I dzisiaj w mojej kuchni zrobiłam na szybko przepyszne, dietetyczne kotleciki z indyka. Palce lizać.
Oczywiście cały czas przyżądzenia ich nie zajął mi więcej niż 20 minut.
KOTLECIKI Z INDYKA W AMARANTUSIE
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajo (opcjonalnie)
- 3 łyżki stołowe otrębów gryczanych
- 3 łyżki stołowe amarantusa ekspandowanego
- przyprawy wedle smaku ( ja dodałam : pieprz, czosnek, curry, cynamon, szczyptę soli himalajskiej)
Przyrządzenie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą aż powstanie jednolita masa. Z mięsa uformuj kotleciki. Następnie wysyp amarantusa na talerzyk - będzie on służył jako panierka. Kotleciki obtocz
w amarantusie. A w międzyczasie poczekaj aż teflonowa patelnia będzie na tyle gorąca aby móc położyć ktleciki żeby je upiec. Pieczemy czywiście bez oleju.
w amarantusie. A w międzyczasie poczekaj aż teflonowa patelnia będzie na tyle gorąca aby móc położyć ktleciki żeby je upiec. Pieczemy czywiście bez oleju.
Takie kotleciki nie mają w sobie glutenu, więc jak najbardziej można polecić je osobom uczulonym. Pamiętaj, że bez problemu możesz nie dodawać do mięsa jaj - ono i tak się połączy w całość i wyjdą smaczne kotleciki na obiad.
Zatem do dzieła kochani !
Czy dodać 3 łyżki amarantusa do masy mięsnej,cy ma on być użyty jako panierka?.
OdpowiedzUsuńTe 3 łyżki mają być wrzucone do mięsa razem z otrębami. Do panierki sypnąć można na talerz ile się chce aby starczyło na obtoczenie kotlecików w amarantusie.
Usuń