sobota, 10 stycznia 2015

... serniczek z Ricotty

  
Nigdy nie byłam ekspertem w pieczeniu ciast. Nie zmienia to jednak faktu, że próbuję swoich sił jako dietetyczny cukiernik :)
Tym razem upiekłam dla Was coś naprawdę smacznego, do tego stopnia, że musiałam schować przed samą sobą mój wypiek żebym mogła jutro zawieźć rodzicom na spróbowanie.  
Postanowiłam upiec sernik bez cukru z dodatkiem mąki gryczanej.
Oczywiście kupiłam potrzebne składniki ale w domu okazało się, że nie mam dużej, okrągłej blachy na sernik, więc musiałam inaczej sobie radzić. 
I tak oto powstały małe serniczki, które upiekłam w blasze
do muffin. 
Można? Oczywiście, że można. Dlatego Was również zachęcam do upieczenia tego jakże łatwego sernika. 


Składniki na 12 seniczków:
  • 250 g sekrka Ricotta
  • 3-4 kurze jaja
  • 3 stołowe łyżki ksylitolu
  • 3-4 łyżki mąki gryczanej
  • surowe kakao do posypania serniczków


Przygotowanie:
  • Wyjmij ser z pojemników i włóż do miski
  • wbij jaja do sera
  • zmiksuj składniki razem
  • dodaj ksylitol i mąkę gryczaną
  • wymieszaj wszystkie składniki
  • wlej jednolitą masę na blachę i piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz wierzch posypać kakao

Mąka gryczana ma to do siebie, że wypieki są ciemniejsze. 
Dlatego też badzo dobym pomysłem jest posypanie sernika gorzkim kakao.

Zatem do dzieła.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz