niedziela, 24 sierpnia 2014

... faszerowana papryka


  Nie lubię się przechwalać, ale mogę z czystym sumieniem przyznać, że mój debiut w daniu 

z faszerowaną papryką mogę zaliczyć do bardzo udanych.
Z pewnością to danie stanie się jednym z moich ulubionych :)

  Sama papryka, jak papryka - smaczna. Jednk cały sekret tkwi w farszu, który oczywiście wymyśliłam na biegu, a był to strzał w samo sedno.








Składniki:

  • 3-4 duże papryki
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy (może być też zwykły olej)
  • 3-4 zabki świeżego czosnku
  • szpinak (drobno siekany, może być mrożony)
  • 1 opakowanie sera camembert lub brie 
  • 1 oakowanie serka typu almette 
  • 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej

Przygotowanie:

  • Paprykę umyj, odkrój wierz, wyjmij szypułkę i wyczyść w środku.
  • Cukinię obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni dodając 1 małą łyżeczkę oleju. Kiedy cuknia zrobi się złocista, odstaw patelnię z plnika.
  • Szpinak włóż na patelnię i przypraw solą, pieprzem oraz pokrojonym drobno świeżym czonkiem. Dodaj 1 łyżkę oleju. Poczekaj aż woda wyparuje. Następnie dodaj do szpinaku serek typu almette. Wszystko wymieszaj do momentu aż konsystencja zgęstnieje.
  • Każdą kaszę ugotuj osobno
  • Połącz wszytkie składniki ze sobą na dużej patelni: cukinia + szpinak + kasze
  • Pokrój ser drobno i dodaj do reszty składników, cały czas mieszając aby całość stworzyła jednolitą konsystencję.
  • Gotowy farsz włóż do papryki ( możesz nakryć paprykę "ogonkiem")
  • Tak przygotowane papryki ustaw w naczyniu żaroodpornym, do którego wlej 0,5 szkalnki wody na samo dno.
  • Papryki piecz około 30-40 minut w 150-180 stopniach. 

Całość smakuje wyśmienicie. 
Proponuję abyście farsz zrobili ostrzejszy, a wtedy sami stwierdzicie, że ta potrawa jest naprawdę pyszna. 
Ja już dziś zjadłam taką paprykę i mogę się przyznać, że zrobiłam kawał dobrej roboty !
Życzę smacznego :)


1 komentarz: