Nie lubię się przechwalać, ale mogę z czystym sumieniem przyznać, że mój debiut w daniu
z faszerowaną papryką mogę zaliczyć do bardzo udanych.
Z pewnością to danie stanie się jednym z moich ulubionych :)
Sama papryka, jak papryka - smaczna. Jednk cały sekret tkwi w farszu, który oczywiście wymyśliłam na biegu, a był to strzał w samo sedno.
Składniki:
- 3-4 duże papryki
- 1 cukinia
- sól, pieprz
- olej kokosowy (może być też zwykły olej)
- 3-4 zabki świeżego czosnku
- szpinak (drobno siekany, może być mrożony)
- 1 opakowanie sera camembert lub brie
- 1 oakowanie serka typu almette
- 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, odkrój wierz, wyjmij szypułkę i wyczyść w środku.
- Cukinię obierz, drobno pokrój i podsmaż na patelni dodając 1 małą łyżeczkę oleju. Kiedy cuknia zrobi się złocista, odstaw patelnię z plnika.
- Szpinak włóż na patelnię i przypraw solą, pieprzem oraz pokrojonym drobno świeżym czonkiem. Dodaj 1 łyżkę oleju. Poczekaj aż woda wyparuje. Następnie dodaj do szpinaku serek typu almette. Wszystko wymieszaj do momentu aż konsystencja zgęstnieje.
- Każdą kaszę ugotuj osobno
- Połącz wszytkie składniki ze sobą na dużej patelni: cukinia + szpinak + kasze
- Pokrój ser drobno i dodaj do reszty składników, cały czas mieszając aby całość stworzyła jednolitą konsystencję.
- Gotowy farsz włóż do papryki ( możesz nakryć paprykę "ogonkiem")
- Tak przygotowane papryki ustaw w naczyniu żaroodpornym, do którego wlej 0,5 szkalnki wody na samo dno.
- Papryki piecz około 30-40 minut w 150-180 stopniach.
Całość smakuje wyśmienicie.
Proponuję abyście farsz zrobili ostrzejszy, a wtedy sami stwierdzicie, że ta potrawa jest naprawdę pyszna.
Ja już dziś zjadłam taką paprykę i mogę się przyznać, że zrobiłam kawał dobrej roboty !
Życzę smacznego :)
Życzę smacznego :)
Pyszna jest!Próbowałam :)
OdpowiedzUsuń