sobota, 21 czerwca 2014

...ale jaja

       Nie bez powodu powróciłam do teamtu jaj. Chcę Wam pokzać, że to nie przez jaja podwyższa się nam poziom cholesterolu. A wręcz przeciwnie, to właśnie jaja pomagają nam
w jego zmniejszeniu. Brzmi absurdalnie ? Ale to prawda, która została poparta latami badań nad jajami.
  Musicie jednak najpierw dowiedzieć się, że w naczyniach krwionośnych odkłada się cholesterol produkowany tylko przez naszą wątrobę. A co za tym idzie - im więcej cholesterolu dostarczamy z pokarmem, tym mniej go wytwrza nasza wątroba. Nasz organizm dziennie produkuje około 3 gr cholesterolu, a tyle samo jest w 15 jajach. Dlatego też nie bójcie się jeść jaja. Pmiętajcie jednak o tym, że ZDROWY organizm nie dopuszcza do tego aby nadmiar cholesterolu odkładał się w naczyniach krwionośnych. Prawdą jest również, że cholesterol jest czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej serca, głównie u osób obciążonych genetycznie chipercholesterolemią. I w takich przypadkach organizm nie radzi sobie
z nadprodukcją cholesterolu.
 A zatem problem nie tkwi w jajach tylko w naszym wewnętrznym metaboliźmie.
Oczywiście musicie też pamiętać, że w surowym białku znajdują się substencje alergenne, więc należy jeść lekko ścięte białko jaja.
Czyli nasuwa się kolejne pytanie jak jeść jaja?
- Odpowiedź jest prosta: białko aby nie było uczulające najlepiej ściąć, a żółtko niech zostanie w postaci płynnej. Dlatego, że w żółtku są aktywne fosfolipidy i peptydy. Kiedy żółtko się zetnie wtedy te substancje ulegają denaturacji.
Czyli podsumowując - najlepsze są jaja na miękko :)

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat właściwości jaj odsyłam Was do wszystkich publikacji Profesora Tadeusza Trziszki - głównego "jajologa" w Polsce 

2 komentarze:

  1. "Jajolog" - śmieszne określenie :)
    Uwielbiam jajka na miękko, problem w tym, że za nic nie umiem ugotować ich tak, żeby żółtko się nie ścięło. Albo wychodzi półsurowe, albo półtwarde.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może warto spróbować zrobić jaja sadzone ale nie do końca ścięte - zawsze możesz kontrolować poziom ściętego białka i zółtka :) ja tak co dziennie robię swoją jajecznicę

      Usuń