Nie bez powodu powróciłam do teamtu jaj. Chcę Wam pokzać, że to nie przez jaja podwyższa się nam poziom cholesterolu. A wręcz przeciwnie, to właśnie jaja pomagają nam
w jego zmniejszeniu. Brzmi absurdalnie ? Ale to prawda, która została poparta latami badań nad jajami.
w jego zmniejszeniu. Brzmi absurdalnie ? Ale to prawda, która została poparta latami badań nad jajami.
Musicie jednak najpierw dowiedzieć się, że w naczyniach krwionośnych odkłada się cholesterol produkowany tylko przez naszą wątrobę. A co za tym idzie - im więcej cholesterolu dostarczamy z pokarmem, tym mniej go wytwrza nasza wątroba. Nasz organizm dziennie produkuje około 3 gr cholesterolu, a tyle samo jest w 15 jajach. Dlatego też nie bójcie się jeść jaja. Pmiętajcie jednak o tym, że ZDROWY organizm nie dopuszcza do tego aby nadmiar cholesterolu odkładał się w naczyniach krwionośnych. Prawdą jest również, że cholesterol jest czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej serca, głównie u osób obciążonych genetycznie chipercholesterolemią. I w takich przypadkach organizm nie radzi sobie
z nadprodukcją cholesterolu.
z nadprodukcją cholesterolu.
Oczywiście musicie też pamiętać, że w surowym białku znajdują się substencje alergenne, więc należy jeść lekko ścięte białko jaja.
Czyli nasuwa się kolejne pytanie jak jeść jaja?
- Odpowiedź jest prosta: białko aby nie było uczulające najlepiej ściąć, a żółtko niech zostanie w postaci płynnej. Dlatego, że w żółtku są aktywne fosfolipidy i peptydy. Kiedy żółtko się zetnie wtedy te substancje ulegają denaturacji.
Czyli podsumowując - najlepsze są jaja na miękko :)
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat właściwości jaj odsyłam Was do wszystkich publikacji Profesora Tadeusza Trziszki - głównego "jajologa" w Polsce
"Jajolog" - śmieszne określenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajka na miękko, problem w tym, że za nic nie umiem ugotować ich tak, żeby żółtko się nie ścięło. Albo wychodzi półsurowe, albo półtwarde.
To może warto spróbować zrobić jaja sadzone ale nie do końca ścięte - zawsze możesz kontrolować poziom ściętego białka i zółtka :) ja tak co dziennie robię swoją jajecznicę
Usuń