wtorek, 5 sierpnia 2014

... czerwony ryż

   A co powiecie na ryż w kolorze czerwonym? Skusili byście się na taki dodatek w waszej codziennej diecie?
Ja oczywiście nie była bym sobą, gdybym nie spróbowała jak smakuje czerwony ryż pełnoziarnisty.
Otóż kochani, ten ryż w smaku niewiele różni się od ryżu brązowego. Rzeczywiście ma lekko orzechowy zapach, ale słodki to on nie jest wcale ( choć piszą, że charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem )
Minusem tego ryżu jest to, że naprawdę trzeba go bardzo długo gotować, bo nawet 40 minut. 

Jeśli chodzi o zawartość odżywczą w 100 g produktu:
  • wartość energetyczna - 368 kcal (1558 kJ)
  • białko - 7,4 g
  • węgle - 77,7 g
  • tłuszcze - 2,4 g
I tak podczas jedzenia możesz mieć wrażenie, że jest niedogotowany.  Cena również nie zachęca do regularnego kupowania tego produktu,
ale spróbować warto. 
Każdy kto lubi eksperymentować w kuchni może liczyć się z tym, że czerwony ryż go nie zawiedzie. Można go dodawać do sałatek, deserów, wypieków oraz innych wytrawnych dań.
A zatem do dzieła. 
Ja dzisiaj na obiad będę jadła czerwony ryż z pulpetami z mięsa indyczego nadziewanymi czerwoną fasolą. Brzmi nie źle, prawda ? 

2 komentarze: