niedziela, 2 października 2016

... płynne złoto


Kto mnie zna, ten wie, że nie stronię od zdrowego tłuszczu.
Ba wręcz przeciwnie w mojej diecie jest on mocno zauważalny.

Dziś chcę wam sprzedać trochę informacji  właśnie o jednym z tych tłuszczów, które goszczą w mojej kuchni od dawna. Jest nim masło klarowane. Ponieważ coraz więcej się mówi o tym płynnym złocie.


Ale czym jest tak naprawdę to ghee ?
Czym różni się od zwykłego masła? Czy jest zdrowe?



Masło klarowane (ghee) jest tzw.masłem oczyszczonym z substancji stałych, białek, które min. są odpowiedzialne za niską temperaturę dymienia zwykłego masła.
Masło klarowane nie zawiera wielu alergenów takich jak kazeina czy laktoza, więc może być tolerowane przez osoby uczulone na mleko zwierzęce.
Klarowanie masła wymyślono ponad 4 tysiące lat temu w Indiach. I zawdzięczamy to kuchni ajurwedujskiej.
A wszyscy powinniśmy wiedzieć,że takie masło cudownie wpływa na układ trawienny i na gojenie się ran. Wzmacnia układ odpornościowy.  Równoważy gospodarkę hormonalną . Poza tym jest cennym źródłem witaminy E, A czy tez K2. Poprawia pracę układu trawiennego stymulując go do odpowiedniej pracy. Masło klarowane jest polecana każdemu nie zależnie od wieku. 


Jak zatem przygotować masło klarowane ? 
W bardzo prosty sposób:



Czego potrzebujesz:

  • Masło(0,5 kg) - najlepszej jakości 
  • Woda
  • Garnek
  • Miska
  • Gaza lub czysta ściereczka
  • Szklany słoiczek
  • 30 minut czasu :)

Przygotowanie:


  • Masło pokrój w kostkę
  • Wlej do garnka wodę i połóż miskę na garnek
  • Włóż masło do miski 
  • Kiedy masło zacznie się roztapiać w kąpieli wodnej, zacznij mieszać
  • Zdejmuj biały osad, który wytrąca się podczas gortowania. Czynność powtarzaj aż ghee będzie miało złoty i przejżysty kolor
  • Kiedy masło się wyklaruje przejej je do szklanego słoiczka przez gazę lub ściereczkę
  • Zostaw do ostygnęcia

I teraz możesz cieszyć się cudownym lekko orzechowym smakiem masła. Pamiętaj jednak aby przechowywać masło w szczelnie zamkniętym pojemniku i z dala od nasłonecznionych miejsc - smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz